Agata Potępa
21 Luty

Buraczkowy Hummus

Dzisiaj przepis z gatunku tych smacznych i cieszących oko jednocześnie, czyli hummus z buraczkami. Ja podałam go z kiszonym kalafiorem, zielonym ogórkiem, ciemnymi winogronami, nasionami słonecznika i pieczywem. Takie danie może być zarówno bardzo pożywnym śniadaniem jak i lekkim obiadem. Zdecydowanie polecam.


Składniki:
- Słoik ciecierzycy (np. z Lidla z zieloną nakrętką)
- 2 upieczone buraki
- 3 łyżki tahini
- Sok z 1 dużej cytryny
- Kumin, sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Żeby uzyskać bardzo gładki hummus, warto jeszcze bardziej podgotować/rozgotować ciecierzycę.
2. Zmiksuj wszystkie składniki w kolejności: ciecierzyca z buraczkami, następnie tahini, przyprawy i sok z cytryny, na koniec 1/4-1/2 szklanki lodowatej wody.

Twój komentarz




POKAŻ