Agata Potępa
22 Sty

Shoarma z boczniaków

Ostatnimi czasy, boczniaki są bardzo popularne. Czy słusznie? Według mnie bardzo słusznie, uwielbiam je dodawać gdzie się da. Dzisiaj zapraszam na shoarme z boczniaków i bonusowo lekki colesław z czerwoną kapustą i kimchi.

Składniki:
- Około 750g boczniaków
- Ok 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka czosnku w proszku (lub jeden ząbek)
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka tymianku lub rozmarynu
- płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
2. Rozgrzej mocno patelnie.
3. Na suchej patelni połóż pierwszą partię boczniaków i przygnieć np. dnem drugiej patelni, następnie obciąż. W ten sposób "wyciskamy" z boczniaków większość wody. Zostaw w taki sposób aż się zrumienią i przewróć na drugą stronę. Powtarzaj ze wszystkimi grzybami.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Kiedy wszystkie grzyby są już zrumienione, obtocz je w marynacie.
6. Boczniaki możesz nabić na szpikulec do szaszłyków, wtedy będą bardziej przypominać tradycyjną shoarmę, ale możesz też wyłożyć je w naczyniu żaroodpornym (tak żeby częściowo na siebie nachodziły)
7. Piecz ok. 15 minut, następnie podlej pozostałą marynatą i piecz kolejne 10 minut
 
Colesław
Składniki:
- ćwiartka czerwonej kapusty
- 2 szklanki posiekanego kimchi
- pęczek szczypiorku
- ew. mała cebulka
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz
 
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj, następnie posól i lekko ją ugnieć, żeby puściła sok.
2. Odlej sok z kapusty, dodaj kimchi, posiekany szczypiorek, oliwę i dopraw.

Twój komentarz




POKAŻ