Agata Potępa
21 Wrze

Zupa Dyniowa

Pisałam o sezonowości, no to obowiązkowo musi być ta dynia. Fantastyczna propozycja na obecne chłodniejsze dni.

 
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- Główka czosnku
- Papryczka jalapeño (opcjonalnie)
- Litr bulionu warzywnego
- Kawałek świeżego imbiru lub imbir w proszku
- Szczypta cynamonu
- Sól i pieprz
- Ewentualnie śmietanka/jogurt dla kremowości
 
Przygotowanie:
1. Dynię pokrój w większe kawałki, wyłóż na blachę.
2. Odkrój górę główki czosnku tak, żeby ząbki były odrobinę widoczne. Skrop olejem i połóż na blasze z dynią.
3. Chilli przekrój na pół, obtocz w oleju i również połóż na blasze.
4. Piecz wszystko 30 minut w 180 stopniach.
5. Przyprawy upraż w suchym garnku (podgrzej i mieszaj przez moment)
6. Dolej bulion lub wodę.
7. Dodaj upieczony czosnek, dynię oraz papryczki. Zmiksuj i zagotuj. Dopraw do smaku

Twój komentarz




POKAŻ