Agata Potępa
03 Sier

Właściwości arbuza

3 sierpnia to dzień arbuza. Warto przypomnieć jakie posiada właściwości i dlaczego po niego sięgać.

  • Dzięki zawartości przeciwutleniaczy: likopenu, beta-karotenu, luteiny, arbuz pomaga chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
  • Działa moczopędnie, dlatego sprawdzi się w infekcjach dróg moczowych i chorobach nerek.
  • Przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników, tym samym zapobiegają uszkodzeniom naczyń. Poza wymienionym likopenem, również witamina A, wpływa na poprawę stanu skóry. Do skóry dociera większa ilość tlenu, dzięki właściwościom zwiększającym sieć naczynek krwionośnych, a dzięki czemu do skóry wraz z krwią dociera więcej tlenu i substancji odżywczych, oraz witamina C, która również zwalcza wolne rodniki z organizmu i wspomaga działanie innych przeciwutleniaczy.
  • Związki zwlaczające wolne rodniki wpływają również na opóźnienie procesów starzenia się skóry.
  • Dzięki obecności potasu możliwe jest kontrolowanie ciśnienia krwi, pomaga on również usunąć nadmiar sodu z organizmu.
  • Arbuz to najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny, jest to związek, który usprawnia pracę naczyń tętniczych, zapobiega nadciśnieniu.
  • Sok z miąższu arbuza może zmniejszyć bóle mięśni po intensywnych treningach.
  • Arbuz według najnowszych danych posiada niski indeks glikemiczny! Co więcej, ładunek glikemiczny arbuza jest naprawdę niski, jedynie 6,5, co oznacza, że może znaleźć się także w dietach o niskim ładunku glikemicznym (oczywiście w odpowiednim połączeniu).

Twój komentarz




POKAŻ