Agata Potępa
31 Lip

Sernikowe pankejki

Ostatnio przypadał nam Dzień Sernika. W Polsce bardzo ważne święto. Czy z rodzynkami, czy bez? U mnie nie trzeba decydować 😄 Nieco prowizorycznie, bo na wakacyjnym wyjeździe, bez stałego stanowiska do robienia zdjeć, ale mamy to. Pankejki z serkiem borówkowo-pomarańczowym 😉

Składniki:

- Pół szklanki mleka/maślanki

- Pół szklanki wody gazowanej

- Szklanka mąki

- 2 jajka

- Łyżka oleju

- Łyżeczka proszku do pieczenia 

- Szczypta soli i cukru

 

- 250g twarogu półtłustego

- 100g jogurtu

- 2 garści borówek

- Sok i skórka z połowy pomarańczy

- Łyżka cukru

- Ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie mokre składniki ciasta (może być nawet w blenderze)

2. Dodaj suche składniki.

3. Smaż niewielkie placki bez dodatku tłuszczu.

4. Zblenduj wszystkie składniki na serek.

 

I to wszystko 😊 Łatwo, szybko, prawie sernikowo.

 

Twój komentarz




POKAŻ