Agata Potępa
17 Lip

Śniadaniowe placki kukurydziane

Nie wiem jak wam, ale mi dzisiaj jest strasznie duszno. Przyznam, że nie miałam siły stać w kuchni przy skomplikowanych deserach albo obiadach, dlatego mam dla Was szybką opcję śniadaniową 😊

W moich plackach wykorzystałam kukurydzę, pomidory, jalapeño i skórkę z limonki, ale to bardzo uniwersalne ciasto. Przyjmie wszystko ;)

 

Składniki:

- 1 kolba kukurydzy (1 mała puszka kukurydzy)

- Kilka pomidorków koktajlowych

- Skórka otarta z limonki

- Kilka plastrów jalapeño

- Szklanka mleka

- Szklanka mąki

- 1 jajko

- Łyżka oliwy

- Łyżeczka proszku do pieczenia

- Sól i pieprz

 

Przygotowanie: 

1. Wymieszaj w misce mleko, jajko, sól i pieprz oraz oliwę. 

2. Dodaj suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia.

3. Wymieszaj do ciasta warzywa i skórkę z limonki

4. Smaż na beztłuszczowej patelni aż będą rumiane.

Twój komentarz




POKAŻ