Agata Potępa
15 Lip

Komponowanie posiłków w insulinooporności

Dieta w insulinooporności powinna opierać się na zasadach zdrowego i racjonalnego żywienia, ważne również aby wziąć pod uwagę zalecenia żywieniowe diet w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej.

Najważniejsza zasada to unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, produktów dosładzanych. Tym, co powinniśmy wyeliminować, jest cukier stołowy oraz produkty zawierające cukier w składzie, np. słodycze, produkty przetworzone, słodzone sosy, napoje czy inne przekąski. Dieta powinna powinna bazować na produktach naturalnych, pozbawionych produktów przetworzonych, zawierających cukier dodany. Dieta powinna być również zbilansowana, dlatego najlepiej, aby w każdym posiłku pojawiły się białka, tłuszcze oraz węglowodany.

Takie łączenie składników pozwala również na utrzymywanie w granicach normy wyrzutów insuliny. Często słyszy się zalecenia by spożywać śniadania białkowo-tłuszczowe, nie sprawdzą się one u każdego, w tym u osób z hiperglikemią reaktywną.

Natomiast to ile posiłków powinno się pojawić jest przede wszystkim zależne od potrzeb, stylu życia, a także wyników badań. Najlepiej by jednak te posiłki nie były zbyt obfite, większa porcja powoduje większy wyrzut insuliny, a to z kolei zwiększy ryzyko insulinooporności. Dlatego 4-5 posiłków sprawdzi się lepiej niż 3.

Twój komentarz




POKAŻ