Wydaje się, że to dość proste założenie, jedząc mało szybko schudniemy. Nie działa to jednak w ten sposób
Stosując dietę poniżej naszego zapotrzebowania, często 1000kcal lub mniej, nie dochodzi do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a szybkiego i wyraźnego spadku masy tkanki mięśniowej i innych narządów.
W pierwszym, najbardziej optymistycznym tygodniu głodzenia zachodzi przede wszystkim niszczenie białek tkankowych, które utrzymuje się na poziomie 75-90g/dobę.
To co jeszcze wpływa na obniżenie masy ciała, a związane jest ściśle z rozkładem białek i cukrów mięśniowych, czyli znaczna utrata wody w organizmie, co jeszcze dodatkowo upośledza wiele procesów metabolicznych w organizmie.
Wszystkie te procesy doprowadzają do znacznej utraty jędrności ciała, a osiągnięty efekt jest zupełnie odwrotny od tego spodziewanego.
Twój komentarz