Agata Potępa
13 Maj

13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu

Dzisiaj obchodzimy dzień hummusu Moja ulubiona pasta ma swoje święto, nie będę się jednak rozpisywać, zostawiam wam przepis na hummus Mam nadzieję, że skorzystacie tak samo jak ja

Składniki:

-250g suchej namoczonej ciecierzycy

-50g oliwy

-50g tahini

-Łyżeczka kuminu

-Łyżeczka soli

-Sok z dwóch cytryn

-Kilka łyżek lodowatej (!) wody

Przygotowanie:

1. Ugotuj ciecierzycę. Musi się rozpadać. Będzie wyglądać bardzo nieapetycznie, ale tak trzeba😉

2. Wystudź ciecierzycę

3. Zmiksuj wszystkie składniki na gładko. Lodowatą wodę dodaj pod koniec miksowania. Dzięki niej hummus stanie się jasny, aksamitny i pyszny.

Propozycja podania ze zdjęcia: 2 jaja poszetowe, łyżeczka oleju chilli, suszone płatki chilli szczypior, placek pszenny pokrojony w trójkąty

Twój komentarz




POKAŻ