Agata Potępa
01 Maj

Spring Rollsy

Jak wszyscy wiemy rozpoczyna się majówka, grille, piwko pod drzewkiem i wszystkie związane z tym rzeczy. Pozwólmy sobie na szaleństwa. Mam jednak do zaproponowania jakąś odskocznię od kiełbas i kaszanek, czyli spring rollsy.

Składniki:
 
-Okrągłe arkusze papieru ryżowego
-Wybrane źródło białka - to może być kurczak, krewetki, u mnie są to paluszki krabowe
-Ogórek
-Awokado
-Marchewka
-Kiełki - tu fasolki mung
Opcjonalnie coś ostrego. Sos, chilli itp.
 
Przygotowanie:
 
1. Papier ryżowy moczymy szybko w zimnej wodzie i kładziemy na desce.
2. Na wierzch kładziemy pokrojone w paseczki warzywa oraz surimi.
3. Składamy rolkę w następujący sposób: zginamy boczne brzegi papieru do środka, a potem zwijamy jak naleśnika.
4. Takie rollsy można podać z sosem sweet chilli lub z sosem z masła orzechowego (masło orzechowe + odrobina octu + sos sojowy + łyżeczka miodu + sok z limonki). W każdej kombinacji są pyszne, ale najlepsze są ze świeżą kolendrą.

Twój komentarz




POKAŻ