Agata Potępa
13 Marz

Placuszki z jabłkami

lacki z jabłkami, to danie które robiły dla nas babcie od małego. Jak sprawić, żeby stanowiły pełnowartościowe śniadanie? 🤔 O tym za chwilkę



Składniki:
75g mąki pszennej jasnej
75g mąki pszennej pełnoziarnistej
150ml mleka/kefiru
1 jajko
1 nieduże jabłko
Ekstrakt waniliowy
Odrobina cukru lub innego słodzika
Szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mokre składniki w misce.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i cukier.
3. Na koniec wymieszaj starte jabłko.
4. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju (polecam olej w sprayu) i podawaj.

Na zdjęciu placuszki są podane z konfiturą malinową, ale nikt nie wie że poza kadrem mam też mały kubeczek jogurtu naturalnego 🤫 To właśnie on sprawia, że nasze placki będą pełnowartościowym śniadaniem.
 

Twój komentarz




POKAŻ