Agata Potępa
05 Luty

Focaccia z dodatkami

Dzisiaj czas na wypieki. Focaccia to świetna alternatywa dla pizzy. Ja prezentuję wam wersję z dodatkowymi warzywami.

Składniki:
250g mąki
125ml wody
7g suszonych drożdży lub 25g świeżych
Łyżka cukru
Łyżeczka soli

Zalewa:
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy

Oraz wybrane dodatki

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mokre składniki z cukrem. Odstaw aż zaczyn się aktywuje (zacznie pienić).
2. Dodaj mąkę oraz sól. Zagniataj około 10 minut.
3. Odstaw do wyrośnięcia na 1.5h
4. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem lub na blachę. Odstaw na około pół godziny.
5. Wilgotnymi palcami zrób wgniecienia w cieście, na wierzch wyłóż dodatki (tutaj: oliwki, kapary, pomidory, gruboziarnista sól). Polej całość wymieszaną zalewą.
6. Piecz około 30 minut w 200 stopniach celsjusza

Twój komentarz




POKAŻ