Agata Potępa
20 Luty

Śniadaniowy koktajl

Dzisiaj trochę przepis, a trochę praktyczna informacja 🤗
Koktajl zamiast/na śniadanie jest bardzo szybkim rozwiązaniem, ale jak go stworzyć, żeby był pyszny oraz sycący?


✅ Podstawą powinny być węglowodany złożone. U mnie są to płatki owsiane, ale można wykorzystać dowolne. Zastanowiłabym się nad ryżowymi - mają mniej błonnika, więc będziemy krócej syci 🌾

✅ Kolejnym elementem jest źródło pełnowartościowego białka. Może to być mleko, jogurt, ale też mleko sojowe, czy tofu🥛

✅ Trzecim, obowiązkowym składnikiem są tłuszcze. Do koktajlu najlepiej moim zdaniem pasują te w postaci orzechów, ale zawsze można wykorzystać awokado 🥑

To wszystkie obowiązkowe składniki. Taki koktajl byłby trochę bez smaku, dlatego teraz wkraczają dodatki opcjonalne. Dobrze jeśli będą "dawać nam coś od siebie", a najlepiej witaminy, przeciwutleniacze i składniki mineralne.

🍵 Matcha dodaje zdrową dawkę antyoksydantów

🍐 Gruszka daje nam słodycz, błonnik oraz jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców

🌹 Syrop różany... Jest po prostu smaczny 😉

Twój komentarz




POKAŻ