
Dieta przeciwzapalna ma za zadanie wspomagać niwelowanie występującego stanu zapalnego. Jest on związany z takimi schorzeniami jak: nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy otyłość.
 
 ✅Przede wszystkim jest to dieta normokaloryczna, nie odchudzająca. Należy spełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię.
 
 ✅Jadłospis powinien bazować na warzywach i owocach.
 
 ✅Ważne jest również odpowiednie spożycie błonnika, od 25 do 40g.
 
 ✅Stosowane produkty powinny charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym, mało przetworzone.
 
 ✅Należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wykluczyć produkty zawierające tłuszcze trans. Związki te przyczyniają się do wystąpienia m.in. chorób autoimmunologicznych. Tłuszcze trans znajdują się w: produktach typu fast food, słodyczach, wyrobach cukierniczych.
 
 ✅Zadbaj o dodatek takich przypraw jak kurkuma czy imbir, ale również cynamon, goździki, rozmaryn.
 
 ✅Zwróć uwagę na odpowiednie nawodnienie, pij wodę, ale możesz również sięgać po zieloną herbatę i napary ziołowe.











Twój komentarz