Agata Potępa
06 List

Pieczony bakłażan w marynacie

Dzisiaj mamy przepis bardzo prosty, bardzo szybki i muszę też przyznać, że całkiem tani. Bakłażana często widzimy w takich potrawach jak ratatouille albo po prostu w mieszance warzyw. Dzisiaj go odczarujemy, posmarujemy glazurą, upieczemy. Będzie super!

Składniki:
- Bakłażan
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- Ostra papryka/chilli
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Bakłażana przekrój na pół i natnij miąższ w kratkę.
2. Wymieszaj składniki marynaty.
3. Nałóż połowę marynaty na bakłażana i piecz w 170 stopniach przez 15 minut.
4. Wyciągnij bakłażana z piekarnika, piec nastaw na tryb grill.
5. Posmaruj bakłażana resztą marynaty i włóż do piekarnika na ok 5 minut uważając, żeby się nie spalił.

P.S. Na zdjęciu bakłażana widzimy wykorzystanego w bowlu z ryżem, jajkiem sadzonym, ogórkiem i rukolą. W takiej postaci, bakłażan nadal jest głównym bohaterem, ale posiłek jest pełnowartościowy😊

Twój komentarz




POKAŻ