Agata Potępa
25 Paź

Pita z pieczoną dynią

Przychodzę dzisiaj z przepisem dla zabieganych. Sama niestety mam ostatnio coraz mniej czasu na posiłki domowe, stąd pomysł na szybki lunch, idealny do pracy czy na uczelnię.

Składniki:
-Dynia hokkaido, przecięta na pół i wydrążona
-Oliwa
-Przyprawy: cynamon, papryka ostra i wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-Papryka
-Pomidorki koktajlowe
-Feta
-Pita/tortilla/lawasz

Przygotowanie:
1. Dynie pokrój w kostkę, obtocz w oliwie i przyprawach, piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
2. W połowie pieczenia, do piekarnika dorzuć paprykę pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną na ćwiartki.
3. Wybrane pieczywo podgrzej przez chwilę na patelni albo w mikrofali
4. Do środka wyłóż pieczoną dynie, paprykę, pomidorki, fetę. Jeśli zależy ci na obecności białka w posiłku, jak najbardziej możesz dodać kurczaka lub tofu.

Twój komentarz




POKAŻ