Agata Potępa
15 Paź

Zupa dyniowa

Jaka zupa najbardziej kojarzy się z jesienią? Dla mnie zawsze wygrywa dyniowa Ta dodatkowo jest mocno rozgrzewająca, lekko pikantna i z azjatyckim sznytem. 

 

Składniki:

- dynia hokkaido, wydrążona i pokrojona na ćwiartki

- cebula

- czosnek

- 2 łyżki miso (opcjonalnie)

- łyżka oleju sezamowego

- łyżka miodu

- łyżeczka chilli/pieprzu cayenne

- pół szklanki mleka kokosowego/śmietanki

Przygotowanie:

1. Upiecz dynie w 180 stopniach do miękkości.

2. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju sezamowym, na koniec dodaj pastę miso.

3. Zalej całość litrem wody, dodaj również dynie.

4. Zmiksuj zupę z przyprawami i śmietanką.

5. Dopraw do smaku.

Twój komentarz




POKAŻ