Agata Potępa
01 Paź

Spaghetti z sosem z żółtych pomidorków koktajlowych i fety

Patrząc na dzisiejszą pogodę wzięło mnie na coś niekoniecznie jesiennego. Wspominając jeszcze letnie chwilę zapraszam na spaghetti z sosem z żółtych pomidorków koktajlowych i fety.

Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorków koktajlowych
- Pół szklanki białego wina
-150 g fety
- Skórka z cytryny
- Szczypta soli i cukru
- Świeża bazylia
- Oliwa do smażenia

Oraz makaron (z przepisu wychodzi ok 3/4 porcje)

Przygotowanie:
1. Pokrój w kostkę cebulę.
2. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu cebulę i czosnek aż się zeszklą.
3. Dodaj pomidorki oraz wino. Gotuj przez ok 20 minut.
4. Dodaj fetę oraz skórkę z cytryny do sosu.
5. Ugotuj odpowiednią ilość makaronu.
6. Do sosu dodaj ugotowany makaron, odrobinę wody z gotowania makaronu oraz posiekaną bazylię.
7. Dopraw.
8. Gotowe danie posyp odrobiną fety oraz bazylią.

Twój komentarz




POKAŻ