Agata Potępa
19 Sty

Kluski z sosem pomidorowym

Dzisiaj propozycja idealna na obiad.

Składniki na ok 4/5 porcji:
Puree z dyni 600g (jedna średnia upieczona dynia)
2 jajka
250g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
Łyżeczka soli

Sos:
500g passaty
1 cebula
3 ząbki czosnku
Odrobina pieprzu cayenne
Oliwa

Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto na kluski i gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
2. Pokrój cebulkę i czosnek. Podsmaż na oliwie.
3. Dodaj passatę, zredukuj sos i dopraw do smaku.
4. Wymieszaj kluski z sosem i podawaj posypane pietruszką.

Możesz też przyrządzić kluseczki na słodko. Wtedy nie dodawaj soli do ciasta. Za to dosyp odrobinę cukru i cynamon. Podaj z jogurtem lub duszonymi owocami 😊

Twój komentarz




POKAŻ