Agata Potępa
24 Wrze

Nietolerancja histaminy

U większości osób spożycie nawet znacznych ilości histaminy nie stanowi problemu. Jednak u około 1% populacji, spożycie pewnej dawki histaminy przyczynia się do rozwoju reakcji pseudoalergicznej, czyli nietolerancji histaminy. Przyczyną jest obniżenie aktywności enzymu rozkładającego histaminę (diaminooksydazy, DAO).

Histamina jest aminą biogenną, która wytwarzana jest w organizmie człowieka, a także przyjmowana wraz z pokarmem. Ma ona szerokie działanie, m.in. bierze udział w reakcji alergicznej i patofizjologii chorób atopowych.

U większości osób spożycie nawet znacznych ilości histaminy nie stanowi problemu. Jednak u około 1% populacji, spożycie pewnej dawki histaminy przyczynia się do rozwoju reakcji pseudoalergicznej, czyli nietolerancji histaminy. Przyczyną jest obniżenie aktywności enzymu rozkładającego histaminę (diaminooksydazy, DAO).

Przyczyny obniżenia aktywności DAO to m.in.:

  • uszkodzenie komórek jelita m.in. w przebiegu zakażeń, nieswoistych chorób zapalnych jelit (Leśniowski-Crohn, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), enteropatii alergicznej oraz w nowotworach jelita grubego,
  • przewlekła choroba nerek, choroby wątroby (wirusowe zapalenie, marskość),
  • przewlekła pokrzywka skórna,
  • niedobór substancji służących jako kofaktory DAO - cynku, miedzi, witaminy B6 i C.

Znaczenie ma tutaj również sama produkcja histaminy w organizmie, do której dochodzi np. w wyniku alergii oraz znacznego spożycia histaminy z żywnością i alkoholem.

Nietolerancja histaminy może objawiać się np.:

  • biegunką,
  • bólami i zawrotami głowy,
  • zaburzenia pracy serca,
  • pokrzywką,
  • opuchlizną tkanek,
  • świądem skóry.

Nietolerancję histaminy leczy się przede wszystkim dietą ubogą w histaminę.

W tej diecie podstawową zasadą jest spożywanie produktów świeżych, nieprzetworzonych, takich które nie są przechowywane długo w lodówce czy w sklepie. Procesy takie jak fermentacja, dojrzewanie, suszenie i wędzenie, zwiększają zawartość histaminy w produkcie.

Produkty, które mają najwyższą zawartość histaminy to sery, wędliny, kiszonki, ryby, owoce morza, szpinak, bakłażan, pomidory i alkohol – szczególnie czerwone wino.

Występują produkty spożywcze, które pomimo stosunkowo niewielkiej zawartości histaminy nie są zalecane do spożycia, ponieważ mogą hamować aktywność DAO lub stymulować zwiększone wydzielanie histaminy. Są to m.in.: kakao, truskawki, owoce cytrusowe, kiwi, orzechy, pieczarki, skorupiaki i konserwanty.

Co w takim razie powinna zawierać dieta antyhistaminowa?

  • Produkty wysokobiałkowe świeże, o niskim stopniu przetworzenia.
  • Twaróg, maślanka,serek wiejski, mleko, mozzarella, śmietanka.
  • Mięso z wykluczeniem wieprzowiny.
  • Jaja pochodzenia ekologicznego.
  • Świeże warzywa z wykluczeniem bakłażana, szpinaku, awokado i pomidorów.
  • Świeże owoce z pominięciem cytrusów i owoców suszonych.  
  • Zboża i produkty zbożowe bezglutenowe – np. ryż, kasza gryczana i jaglana, komosa ryżowa, amarantus, płatki owsiane.
  • Napoje roślinne – kokosowe, migdałowe.
  • Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany. 

Twój komentarz




POKAŻ