Agata Potępa
15 Wrze

Zapiekanka z dynią i kaszą jęczmienną

Jako, że teraz jest idealna pora dynię, przedstawiam propozycję dania. Koniecznie spróbujcie.

Szklanka kaszy jęczmiennej
Dynia hokkaido
8 żółtych pomidorów
3 papryki w różnych kolorach
Oliwa
Bułka tarta
 
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa w kostkę (pomidory na połówki), obtocz w oliwie z oliwek i soli, piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
2. W tym czasie zagotuj wodę w garnku, wrzuć kaszę i gotuj przez ok 10 minut.
3. Pomidory rozgnieć. Wymieszaj wszystkie składniki.
4. Blaszkę wysyp bułką tartą. Włóż wymieszane składniki. Posyp z wierzchu bułką tartą. Piecz 20 minut w 180 stopniach
 
Możesz podać np. z serkiem wiejskim, żeby zwiększyć ilość białka z posiłku. Polecam też dodać przed pieczeniem ulubione zioła. W tym wypadku użyłam rozmarynu.
 
Smacznego‼

Twój komentarz




POKAŻ