Agata Potępa
06 Sier

Czekoladowe ciasto z cukinią

Kolejna propozycja na coś słodkiego, ciekawa ponieważ zawiera w składzie cukinię. Koniecznie wypróbujcie ;)  

Przepis:
 
150g cukinii (pół średniej)
130g mąki
30g gorzkiego kakao
90g wybranego słodzika
60ml oliwy z oliwek
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
 
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
Kilka łyżek mleka
 
Przygotowanie:
1. Zetrzyj cukinię na drobnych oczkach.
2. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki z oliwą (konsystencja będzie sypka).
3. Na koniec dodaj cukinię.
4. Przełóż na blaszkę i piecz przez 15 minut w 175°.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
6. W międzyczasie rozpuść składniki polewy. Wylej na jeszcze ciepłe ciasto i rozprowadź.
7. Podziel na 9 kawałków.
 
Wartość odżywcza z polewą:
Energia: 195kcal B: 3.27g T: 9.42g W: 23.4g
 
Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ