Agata Potępa
22 Sier

22 sierpnia- Dzień Mleka Roślinnego

Mleko, a dokładnie napój roślinny zyskuje coraz większą popularność.Wybór jest duży, więc jak wybrać mleko roślinne? ?

 

Przyjrzyjmy się najpierw rodzajom mlek, jakie występują na rynku.

Najczęściej wybierane, sojowe, to praktycznie idealny zamiennik mleka krowiego. Dzięki wzbogacaniu w składniki mineralne przybliża jego wartości odżywcze do wartości mleka krowiego. Napój sojowy to doskonałym źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych (wapnia, fosforu, magnezu czy potasu). Warto zwrócić uwagę, że spożycie napoju sojowego w diecie może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca! Dzięki zawartości fitoestrogenów może także łagodzić objawy związane z menopauzą. Osoby na dietach wege mogą wykorzystać napój sojowy w celu uzupełnienia białka. W 100ml Napoju sojowego znajdziemy około 46 kcal, 3g białka, 2g tłuszczu oraz 4 g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).

Kolejny, napój migdałowy to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, potasu i wapnia. Duża zawartość składników mineralnych i niska kaloryczność, sprawia, że napój migdałowy może wspomóc nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, a to za sprawą witaminy E. Napój migdałowy może znaleźć zastosowanie u osób z chorobami układu krążenia oraz u osób ze stanem przedcukrzycowym. Badania pokazały, że stosowanie napoju może obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi. W 100ml znajduje się około 20 kcal, 0,3g białka, 1,1g tłuszczu, 3g węglowodanów ( wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).

Napój ryżowy stanowi dobre źródło witamin z grupy B, ale również włókna pokarmowego - błonnika. W przypadku problemów z układem pokarmowym napój ryżowy może pozytywnie wpłynąć na pracę żołądka oraz jelit oraz pomóc w eliminacji zgagi. Napój ryżowy sprawdzi się przy biegunkach, a to dlatego, że zawiera małe ilości błonnika i łagodzi tym samym dolegliwość zmniejszając częstość wypróżnień.
Napój ryżowy ma właściwości hipoalergiczne a dzięki temu może być stosowane przez alergików i osoby z zapaleniem błony śluzowej, ponadto nie zawiera kazeiny i laktozy. W 100ml napoju ryżowego znajduje się średnio 54 kcal, 0,2g białka, 1g tłuszczu, oraz 11g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).

Mleko kokosowe występować może w dwóch postaciach, jako tłuste mleczko kokosowe oraz napój kokosowy. Obecność kwasu kaprynowego w napojach z kokosa skutecznie zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych i znacząco poprawia ich elastyczność a tym samym zmniejsza szansę na wystąpienie nadciśnienia tętniczego. Należy jednak pamiętać, że mleko kokosowe, szczególnie w postaci tłustego mleczka zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno być stosowane u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Właściwości przeciwkancerogenne to kolejne działanie tego mleka. Dzięki tej właściwości istnieje szansa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Kokos również korzystnie wpłynie na jakość naszej skóry, a to za sprawą właściwości antyoksydacyjnych.
Mleko kokosowe jest bezpiecznie dla osób z nietolerancją laktozy i jest alternatywą dla mleka krowiego w dietach wege. Mleczko kokosowe sprawdzi się u sportowców jako uzupełnienie dużej ilości kalorii w małej objętości.
W 100ml napoju kokosowego znajduje się 19 kcal, 0,10g białka, 0,90g tłuszczu oraz 2,60g węglowodanów natomiast w 100g mleczka znajduje się około 190 kcal, 1,10g białka, 18,80g tłuszczu oraz 2,20g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).

Napój owsiany zawiera niską zawartość białka oraz tłuszczu, ale za to to jest bogaty w węglowodany. Jest to produkt o dużej zawartości fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy D.
Może być pomocny w zapobiegniu wystąpienia osteoporozy, oraz wpierać układ nerwowy i metabolizm organizmu. Sprawdzi się w zastąpieniu mleka krowiego np. w dietach dzieci czy osób z problemami przewodu pokarmowego. Napój owsiany nie powinien być jednak spożywany w większej ilości przez osoby z cukrzycą bądź problemami z gospodarką węglowodanową, gdyż jest bogaty w węglowodany, szczególnie, gdy jest dodatkowo słodzony. W 100 ml znajduje się średnio 46 kcal, 1,6g białka, 0,8g tłuszczu, oraz 8,1g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).

Napój z konopi posiada niezbyt dużą ilość witamin, a są to głównie witaminy z grupy B, A i E. Dodatkowo jest źródłem cynku, magnezu i potasu. Podobnie jak inne napoje, napój konopny najczęściej jest wzbogacany w wapń, żelazo oraz witaminę D. Mleko konopne może pomóc wspomagać organizm w walce z chorobami serca. Wykazano też, że napój kopny może poprawiać pamięć i koncentracje. W produkcie znajduje się arginina, która jest wykorzystywana do produkcji kwasu azotowego, który wspiera i utrzymuje naczynia krwionośne w dobrej kondycji. W 100ml znajduje się około 40 kcal, 0g białka, 2,9g tłuszczu, oraz 2,2g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).

Wybór jest duży, więc jak wybrać mleko roślinne? ?
 
Prosta zasada- im krótszy skład, tym lepiej. Ale na co jeszcze zwrócić uwagę?
 
✅Fosforan potasu, który często występuje w składzie w celu regulacji kwasowości, w nadmiernej ilości powoduje ograniczenie wchłaniania wapnia, magnezu oraz żelaza. W niektórych produktach można również znaleźć karagen, mogący powodować u niektórych wzdęcia.
 
✅Warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru w produkcie. Jeśli na opakowaniu widnieje informacja, że zawiera tylko naturalnie występujące cukry, najpewniej to dobry wybór. Jeśli jednak w składzie jest cukier dodany w czasie produkcji w postaci cukru lub syropów, nie będzie to najlepszy produkt.
 
✅Ważna jest również fortyfikacja, czyli wzbogacanie w takie składniki jak: wapń, witamina D, witamina B12, czy inne składniki mineralne. Wzbogacanie ma na celu upodobnić produkt pod względem wartości odżywczych do mleka krowiego
 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ