Agata Potępa
09 Gru

Właściwości herbaty

Obecnie sięgamy po nią bardzo często, świetnie rozgrzewa, a co jeszcze warto wiedzieć?

Herbata wykazuje wiele prozdrowotnych funkcji, związkami, które przede wszystkim za to odpowiadają są polifenole. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a najbardziej bogate w te związki są herbaty parzone ok 10 minut.

Polifenole stymulują działanie układu odpornościowego, zmniejszają wchłanianie cholesterolu z pokarmu, ale również wpływają pozytywnie na skład mikroflory jelitowej, a to dzięki hamowaniu wzrostu niekorzystnych bakterii.

Badania wykazujące prozdrowotne funkcje herbaty dotyczącą przede wszystkim herbaty zielonej. Mimo to, na obecnym etapie wiedzy nie jest jeszcze uznana za udowodniony czynnik profilaktyki konkretnych schorzeń.

Herbata bez dodatku cukru nie posiada wartości energetycznej, tym samym ilość herbaty nie wpływa na zwiększenie dziennego spożycia kalorii. Natomiast to ile kalorii będzie mieć herbata słodzona, zależy tylko i wyłącznie od wartości energetycznej słodzika.

Tak samo jak kawa, herbata spożywana w zwyczajowych ilościach nie jest szkodliwa dla zdrowia. Tak jak w przypadku każdego produktu szkodliwy jest nadmiar. Nadmierne spożycie kofeiny oraz wiązanie przez polifenole żelaza z pokarmu, ogranicza jego wchłanianie nawet o 80%. W przypadku problemów z niedokrwistością nie zaleca się popijania posiłków herbatą.

 

źródło
Regina Wierzejska, Picie herbaty a zdrowie, Przegl Epidemiol 2014; 68: 595 - 599

Twój komentarz




POKAŻ