Agata Potępa
22 Gru

Barszcz

Czas na przepis z wykorzystaniem zakwasu, który pojawił się na stronie wcześniej. Do tej pory powinien być już dojrzały i gotowy do użycia w naszym barszczu.

Składniki na ok 5l barszczu:
2kg buraków
1 mały seler
1 jabłko
40g suszonych borowików
1 cebula
Ocet spirytusowy
Sól i pieprz
Ewentualnie zakwas buraczany oraz laska cynamonu i kilka goździków
 
Przygotowanie:
1. Opal cebulę i dodaj do garnka razem z suszonymi grzybami i około litrem wody. Gotuj ok. 20 minut.
2. W tym czasie zetrzyj buraki, seler i jabłko.
3. Po 20 minutach go garnka dodaj przyprawy oraz starte warzywa i jabłko. Dolej wody tak aby zakryła składniki.
4. Zagotuj wszystko na bardzo wolnym ogniu i następnie gotuj przez kolejne 20 minut.
5. Odstaw barszcz na ok godzinę ("nasiąknie" smakiem i kolorem).
6. Odcedź płyn od pozostałych składników.
7. Do powstałego barszczu dodaj ocet, zakwas (dodałam bardzo dużo, ponieważ lubimy intensywne smaki😉). Następnie dopraw.

Twój komentarz




POKAŻ