Agata Potępa
18 Gru

Świąteczne pierniczki

Czy jest tu ktoś kto zapomniał o zrobieniu świątecznych pierniczków na początku grudnia? Spokojnie. Dziś przed wami przepis na pierniczki, które od razu są miękkie i do tego pyszne.

Składniki:
4 jajka
200g miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
800g mąki pszennej lub mąki pszennej pełnoziarnistej
260g cukru lub słodzika
2 łyżki kakao
 
Przygotowanie:
1. Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub w robocie.
2. Rozwałkuj na grubość ok 3/4mm i wykrawaj kształty.
3. Wyłóż pierniczki na blaszkę i piecz ok 10 minut w 180 stopniach.
Te pierniczki może nie są bardzo "zdrowe", ale są pyszne. Dodatkowo można udekorować je w mniej tradycyjny sposób, np. gorzką czekoladą. Ja posypałam moje pierniczki sproszkowaną herbatą matcha, lawendą i suszoną pomarańczą, ale nie będę osądzać jeśli wybierzecie zwykły lukier🤫

Twój komentarz




POKAŻ