Agata Potępa
07 List

Rozgrzewająca zupa

Dziś przed wami coś innego, czyli zupka. Na jesienne dni najlepsza, bo rozgrzewająca i pyszna.

Składniki:
Łyżka oleju
2 ząbki czosnku
Cebula
Włoszczyzna
Ziele angielskie
Liść laurowy
Imbir
Sól i pieprz

Ok 500g wybranej ryby - tu łosoś (omega-3 ?)
100g szpinaku
3/4 ziemniaki lub kilka łyżek wybranej kaszy
Pół szklanki mleka lub śmietanki 12%

Przygotowanie:
1. Na oleju podsmaż posiekany czosnek i cebulę, dodaj włoszczyznę, przyprawy i zalej ok 2l wody. Gotuj przez 45 minut.
2. Odcedź wywar i przelej z powrotem do garnka.
3. Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki/wsyp kaszę i podgotuj aż będą al dente.
4. Dodaj pokrojoną rybę i szpinak. Na koniec zupę zabiel i dopraw.

Taka zupa nie tylko jest bardzo zdrowa, ale też łatwo ją zmodyfikować pod swój gust! ? Co na przykład można zrobić?
- Wybrać swoją ulubioną rybę. Może mintaj, może dorsz?
- Ziemniaki zastąpić kaszą lub w ogóle ich nie dodawać. Wtedy zupa nie powinna stanowić samodzielnego posiłku, ze względu na brak węglowodanów
- Warzywa z wywaru można pokroić i dodać do zupy

I tak dalej... Bądźmy kreatywni ?

Twój komentarz




POKAŻ