Agata Potępa
03 List

Sezonowe przyprawy: Goździki

W sezonie jesienno-zimowym częściej sięgamy po goździki. Znajdują się w herbatach czy innych rozgrzewających napojach. Sprawdzą się świetnie jako dodatek, ale też dzięki zawartości eugenolu oraz witamin antyoksydacyjnych pełnią wiele pozytywnych funkcji

✅Zawartość eugenolu sprawia, że goździki wykazują właściwości przeciwbólowe, dlatego mogą być wykorzystywane przy niwelowaniu bólu zębów. Dzięki temu związkowi również działają przeciwzapalnie, niwelują stany zapalne jamy ustnej i gardła
 
✅Poprzez silne działanie antyoksydacyjne, zwalczanie wolnych rodników, goździki mogą być stosowane jako profilaktyka nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.
 
✅Mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne dlatego są idelane na okres jesienno-zimowy, kiedy to zapobiegają rozwojowi infekcji.
 
✅Wspomagają produkcję insuliny i zmniejszają poziom cukru we krwi, ponadto wpływają na gospodarkę lipidową organizmu. Wpływają na obniżenie trójglicerydów we krwi.
 
✅Poprawiają perystaltykę jelit i wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom, dlatego często można je znaleźć w ciężkostrawnych posiłkach.
 
To co, czas na zimową herbatkę??

Twój komentarz




POKAŻ