Agata Potępa
16 Paź

Chicken Burger

Zapraszam was dzisiaj na niezwykłego chicken burgera. Nie pojedynczo, nie podwójnie, a potrójnie wędzonego chicken burgera!

Składniki na 2 porcje:
Pierś z kurczaka
Wędzona papryka/sos chipotle/olej chilli
Sól i pieprz
Jajko
Bułka tarta + mąka migdałowa do panierowania
Łyżka oleju
 
Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
Wędzona papryka
Sok z cytryny
Szczypta soli
 
Dodatki:
Oscypek/2 plasterki wędzonego sera
Pomidor
Kiełki lucerny
Ulubiona sałata
2 bułeczki twarogowe lub pełnoziarniste
Wykonanie:
 
1. Kurczaka przekrój wzdłuż na 2 filety. Rozbij na jednakową grubość.
2. Przygotowane filety dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zapanieruj w jajku i bułce tartej.
3. Zapanierowanego kurczaka połóż na kratce, spryskaj/skrop oliwą i piecz 15 minut w 180 stopniach.
 
Czas na składanie burgera!?
Bułeczkę posmaruj sosem. Nałóż sałatkę, kurczaka, ser, pomidora oraz kiełki. Nakryj drugą połową bułki.
Taki burger jest nie tylko pyszny, ale też bogaty w białko, zdrowe tłuszcze. Dodatkowo dostajemy w komplecie świeże warzywa. Nic tylko jeść?
 
Pss... Jeśli do panierki dodamy suszone zioła, będzie jeszcze lepszy?

Twój komentarz




POKAŻ