OPINIA PACJENTA: Wcale nie czuję, że jestem na diecie. Obecną dietę traktuję raczej jak książkę kucharską, zwłaszcza, że jest tak pięknie przygotowana. Bardzo polecam!
01 Paź
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu
Napisany przez Agata PotępaArtykuły0 komentarzyPowrót
Początek nowego miesiąca, ale też i święto. Co takiego dzisiaj obchodzimy? 1 października to Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Co takiego nam daje dieta pozbawiona mięsa?
Zmniejszamy podaż nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, za to zwiększa się spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tym samym jesteśmy w stanie w znacznym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
U wegetarian rzadziej obserwujemy nadwagę oraz otyłość. Dzięki zwiększonemu spożyciu błonnika, łatwiej kontroluje się apetyt, sytość jest dłużej odczuwana, a to z kolei pozytywnie wpływa na kontrolę masy ciała.
Dieta ta jest bogata w warzywa i owoce, czyli produkty zawierające związki o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu wskazywana jest jako profilaktyka chorób nowotworowych. Dodatkowo w diecie nie występują węglowodory aromatyczne (powstają w produktach poddanych wysokotemperaturowej obróbce termicznej np. grillowanych, smażonych) oraz nitrozaminy (obecne w peklowanych produktach mięsnych), które wykazują działanie kancerogenne.
Ponadto, stosując dietę wegetariańską możemy zadbać o planetę. Eliminując mięso z diety zmniejszamy ślad węglowy. Jeśli dodatkowo stosujemy tylko produkty lokalne, których droga na nasz talerz jest najkrótsza, nie tylko dbamy o to by ślad węglowy był jak najniższy, wspieramy tym samym lokalną gospodarkę, ale również nasze zdrowie (a to dzięki temu, że zawiera mniej substancji konserwujących, które mają zapewnić jej trwałość podczas transportu).
Twój komentarz