Agata Potępa

Szukam pomocy w chorobie

Każdy problem chorobowy który nas dotyka wymaga stosowania określonych zaleceń dietetycznych, i to bez względu czy są to pospolite zaparcia czy pustosząca organizm choroba nowotworowa. Dzięki odpowiedniej diecie nie tylko chronimy organizm, ale również pomagamy znosić mu trudne doświadczenia. W poradni dietetycznej spotyka się szereg rozmaitych problemów zdrowotnych, dlatego ważne aby przeanalizować wiele czynników, by znaleźć odpowiednią drogę pomocy żywieniowej. W znacznej liczbie przypadków, odpowiednia terapia dietetyczna staje się prawdziwym lekarstwem, o czym przekonało się już wiele osób.

Pakiet pomocy obejmuje:

  • szczegółową analizę i ocenę aktualnej wagi, stopnia oraz rodzaju otłuszczenia ciała
  • analizę i ocenę zachowań żywieniowych i stylu życia mogących mieć wpływ na aktualne problemy zdrowotne
  • szczegółową analizę i ocenę spożycia  kilkudziesięciu składników pokarmowych w diecie wraz z obszernym raportem opisowym
  • ukierunkowanie w zakresie wykonania odpowiednich badań laboratoryjnych, w przypadku braku opieki lekraskiej
  • przygotowanie szczegółowego planu żywienia obejmującego pakiet jadłospisów dniowych (na każdy osobno dzień terapii). Plan żywienia jest ściśle dopasowany do aktualnego problemu, stawianego celu, stanu zdrowia, upodobań smakowych, umiejętności kulinarnych, itp. Zawiera wszystkie gramatury i opisy przygotowania potraw.
  • opracowanie szczegółowej listy zakupów ułatwiającej realizację diety
  • opracowanie listy specjalnych zadań terapeutycznych
  • przygotowanie dodatkowych, szczegółowych zaleceń dietetycznych oraz zaleceń dotyczących zmiany w stylu życia w kontekście istniejących problemów chorobowych
  • odpowiednie ukierunkowanie w zakresie ewentualnych zajęć ruchowych

Polecane artykuły

Poskromić raka

Coraz częściej udaje się raka zaleczyć lub wyleczyć. Naukowcy poznali bowiem mechanizmy wywołujące tę chorobę. Teraz szukają sposobów, by pomóc ludziom, którzy żyją „po raku”.

czytaj więcej

Kariera statyn

Statyny mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm i są bezpieczne. Czy to oznacza, że każdy po czterdziestce, jak sugerują niektórzy specjaliści, powinien je łykać? ...

czytaj więcej

Niedobór kwasów omega-3

Jemy zbyt rzadko tłuste ryby morskie, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Niedobór tych kwasów w diecie zagraża wieloma chorobami. Wpływa też niekorzystnie na ...

czytaj więcej

Neuralgia nerwu trójdzielnego

Z lek. med. Tadeuszem Przytulskim, specjalistą neurologiem, z Centralnej Wojskowej Przychodni Lekarskiej CEPELEK w Warszawie – rozmawia Magdalena Próchnicka.

czytaj więcej
POKAŻ